2018年7月11日星期三

化蝶

自從有個MyTV Super盒仔後,新嘅CCTVB劇完全無吸引力,但有啲舊劇首次播出時無睇,但又多人話唔錯,就摷番出嚟睇吓講乜先……

其中一套叫“師父·明白了”,剛剛睇完,以“梁祝化蝶”為主軸,加入一啲因果嘅元素,我覺得就一般喇,仲有啲草草收塲嘅感覺添……反而早兩年嘅“刀下留人”我覺得好睇得多。

今次唔係講“因果”,係講啲“變態”嘢俾大家聽,仲要係“完全變態”(metamorphism),係生物學名詞,因“梁祝化蝶”而作咗一句拆字句。
虫隨草下逝,花葉伴化蝶
化蝶=花葉-草+虫

恍如由“死”到“生”
但其實只係重組變咗形態,仍為同一生命……

適逢劉霞終於可出國,就以以上一句送贈,惟願如毛蟲化蝶……

以往身心被重重壓迫成為一條蟲,寄居中國哩個籠牢困咁多年,喺劉曉波得到諾貝爾和平獎後被禁錮在家,猶如結繭,過程艱辛,但生命得以重組,依家放飛海外,以後終如彩蝶般滿有生命力活下去……

沒有留言 :

發佈留言