2015年2月7日星期六

汀九扒釣日

日期:2015-2-7,農曆十二月十九日,星期六
地點:汀九大橋
開始時間:13:30
結束時間:17:30

有見哩排西水又到石狗季節,連南水散團都嚟熱閙一番,早一局釣到唔錯體型嘅石狗,所以同揪哥、處長商議去汀九租艇仔平平吔專釣吓石狗,前兩星先去探路睇吓環境,今日就成個哩局,原本叫“汀九釣狗日”,但實地一戰有啲差别,請看下文……

三人扒釣半日魚穫


今日天氣係經曆這星期中天泠後回暖後,不算凍但略欠陽光。約咗揪哥同處長12pm喺荃灣西鐵站會合,先去楊屋道街市買咗一斤赤米蝦(後來發覺有部份唔係,處長仲見甩色添……嘩!如果買嚟食仲得掂……),之後食過午飯,大約1:30pm到汀九灘。俾咗$100租咗隻黃艇,由揪哥做扒艇手。

上艇一刻

扒出沙灘少少就試釣一吓先,我第一個落餌,就已感到有魚食,一抽就中,原來係一條紅衫仔,略細過手板,真係估佢唔到。之後再放餌,好快又有魚食,咁又上多條紅衫仔。到第三口餌,今次感覺明顯唔同,一抽就收,收到半水就輕哂,應該係勾得唔夠實,仲諗住連中三元添。無耐到處長支竿彎哂,因為處長今日帶咗揪哥幫大家淘實買嘅兩支1.3m嘅小磯竿(開頭大家都以為係筏仔竿,後嚟得到筏狂指正,我哋原本只係想買批輕竿頭嘅竿一試),見條魚食餌引帶竿頭嘅震動,到收絲時竿嘅弧度,實在過癮。揪哥見咁嘅情況就叫處長先抽高少少支竿再攪,到見到條魚後就手執條絲直接帶條魚上艇,原來係一條良型絲鱲。

處長用支小磯竿上魚,手到拿來

見之後無乜魚訊,揪哥就扒去最近一個泊船浮泡綁上作釣一番,大家都上到少少魚,包括石狗、林哥、紅衫,其中我月揪釣多些林哥,揪哥見啲林哥嘅大細形狀就戲稱佢為USB手指。如是者向外去過幾個浮泡,最遠差唔多去到橋中間個躉位。我哋再無扒再遠去,因為會有大船航行。到5:30pm就扒返沙灘還艇,同另一隻早我哋一步上岸嘅釣友交流一下,佢又係上咗一啲紅衫同石狗。當佢知道我哋原本一心嚟釣石狗,就話之前佢都釣到一大箱,但要去到對岸燈塔位,個艇檔檔主都附和一番,仲推介埋橋躉係另一石狗竇,但要水退先有。咁就下次去哩兩個石狗竇一探。

唔同泊船浮泡

後記:最近同一班釣友講開大家用釣具同參與釣局嘅取向,我就師承揪哥嘅天殘地缺派,慣用經濟實惠貨色。我打趣貼上以下:
我哋釣魚嘅,平有平玩,貴有貴玩
手中無魚,心中有魚……
鮪即是毛,無即是有……
大家明唔明……

全程扒艇track,順時針而行

14 則留言 :